JUSMŠ"Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi

 • Povećaj veličinu teksta
 • Podrazumevana veličina teksta
 • Smanji veličinu teksta
Postignuća učenika

Lubarda kao inspiracija - izložba u Tivtu

El. pošta Štampa PDF

slika 6

Pogledaj foto galeriju>>>

„To je rvanje sa nevidljivim, koje mora postati vidljivo. Ja sam ja i svijet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zatalasa kao šampanj. Rasklapam bregove. Crvene stijene kršnih predjela, plave sjenke u podne, žuti strah smrti, bijeli krik galebova, sve su to boje moje palete.“ Ovo su riječi Petra Lubarde, jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. vijeka
Već treću godinu, u mjesecu februaru, kada je veliki umjetnik napustio ovaj svijet, u saradnji sa crnogorskim srednjim školama organizuje se izložba „Petar Lubarda kao inspiracija“, a meni je bila čast da, zajedno sa svojim drugovima, učestvujem u takvom umjetničkom poduhvatu. Pripremali smo se sa nadahnućem i dugo i posvećeno radili na svojim djelima. Profesorica Ksandra Popović, naša mentorka, sve vrijeme nas je bodrila i savjetovala.
Osim učenika naše škole, radovima su se predstavili učenici srednje škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja, „Mladost“ iz Tivta i „Stojan Cerović“ iz Nikšića. Motivi koji su inspirisali velikog slikara našli su se i na našim radovima: konji, šipci, brda, guslar.. Nismo pravili kopije, već, inspirisani Lubardom, unijeli svoja osjećanja i razmišljanja u djela, slikali po svojoj volji. Taj petak, 13. februar 2015. godine, zbližio nas je u nadahnuću i divljenju velikom slikaru. Naša učenica Ivana Vujačić osvojila je drugo mjesto sa svojim „Sanjarenjem“, a učestvovali su još i: Jovana Subić „Dan i noć“ i „Pjesma narova“, Đorđe Kamenarović sa svojom „Fantazijom“, Vuk Luka Ukrpina „Sanjajući brda“, Marina Tušup „Dan i noć“, Uroš Stamenović „Rast“, Martina Vojinović „Narovi i brda“, Stevanija Keranović „U noći“, Jana Radan „Pejaž u ljubičastom“, Jovana Vučetić „Ekspresija“, Dunja Samardžić „Brda u noći“, Una Vukotić „Šipci“, Zorka Milivojević „Borba konja“ i Nađa Jovanović „Konji u crvenom“.
Rad na našim djelima, kojima smo se približili umjetničkoj ljepoti velikog Petra Lubarde, ostaće nam lijepa uspomena i iskustvo, baš kao i odlazak u Tivat i prisustvovanje prelijepoj i divljenja vrijednoj izložbi. Umjetnost je nešto što treba cijeniti i njegovati, a naša škola ima čime da se pohvali.
Naredne godine donijeće vjerovatno još više mladih snaga i uključiti još više škola u ovaj projekat, kojim se vrednuje i čuva djelo ovog velikog umjetnika.

autor: Nađa Jovanović, Iv

 

Izvještaj o uspjehu i vladanju učenika na kraja prvog polugodišta školske 2014/15. godine

El. pošta Štampa PDF

Održane su sjednice Nastavničkih vijeća gimnazije i stručnih škola, analiziran uspjeh i vladanje učenika, usvojen predlog mjera za njihovo poboljšanje. Nastavnička vijeća su pohvalila učenike sa prosjekom ocjena 5,00: 

GIMNAZIJA

 • Đukić Sanja - Ia
 • Terzić Jovana - Ig
 • Tičić Anja - Ig
 • Pašić Jovan - IVa
 • Lučić Jelena - IVb
 • Glogovac Hristina - IVv
STRUČNE ŠKOLE
 • Lakonić Marija - IIe
 • Stevović Tijana - IIItu
 • Cupara Đorđe - IIIgr
 • Rašović Andrija - IIIft

Ovdje možete pogledati analizu uspjeha i vladanja na kraju prvog polugodišta >>>.

Poslednje ažurirano srijeda, 28 januar 2015 17:00
 

Zajednička likovna radionica

El. pošta Štampa PDF

photo8Grupa likovno nadarenih učenika, u pratnji mentora profesora Ksandra Popović posjetila je Srednju likovnu školu "Petar Lubarda" na Cetinju. Družeći se sa vršnjacima sa Cetinja, iz Tivta i Nikšića slikali su, crtali, stvarali umjetnička djela inspirisana Lubardom. U kreativnoj i opuštenoj atmosferi razmjenjivali su likovna iskustva i umjetničke inspiracije. 

Pogledaj foto galeriju>>>

Poslednje ažurirano četvrtak, 22 januar 2015 15:07
 Komentari

Posjetioci

Posjeta danas:30
Posjeta juče:103
Posjeta ovog mjeseca:1612
Posjeta ove godine:6853
Posjeta ukupno:85302