JUSMŠ"Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Aktuelnosti

Kroz tradiciju do škole koja odgovara potrebama društva

El. pošta Štampa PDF

Tekst objavljen u "Dnevnim novinama" 21.03.2016. godine. Prenosimo ga u cjelosti

U sistemu obrazovanja, od osnivanja do danas, ostala je prepoznata kao veoma uspješna. Poput mnogih u Crnoj Gori, iznjedrila je brojna poznata imena. Među njima i bivšu ministarku za evropske integracije i profesoricu na Ekonomskom fakultetu Gordanu Đurović.

Riječ je o Srednjoj mješovitoj školi "Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog.

Prisjećajući se školskih dana, Đurović kaže da su se djevojke već na prvoj godini pobunile protiv nošenja kecelja, jer je tako nešto bilo obavezno samo za djevojke, ali ne i za muškarce.

"Naš protest je urodio plodom te od te godine kecelje više nijesu bile obavezne. To je bilo školske 1978/79. Svake godine bilo je takmičenje u sportskom višeboju, to mi je dobro išlo i bilo je dosta nagrada te vrste. Od sportova, najviše sam voljela košarku i neko vrijeme bila u 'Jadranu'. Svaki izlet iz učionice završavao se na nekoj od lijepih novskih plaža, ali to nijesmo tako često praktikovali” prisjeća se profesorica Đurović.

 

Izlet za Skadar i Stari Bar

El. pošta Štampa PDF

Povodom Dana škole organizovan je jednodnevni izlet za zaposlene škole. Posjećeni su Skadar i Stari Bar. Na izlet je išlo 38 zaposlenih.skadar dan kole

 

SVEČANA AKADEMIJA

El. pošta Štampa PDF

svecana-akademija 2016slika 1Pozivamo Vas da prisustvujete Svečanoj akademiji povodom Dana škole u petak, 18.3.2016. godine u dvorani "Park" sa početkom u 19 časova.

Ovdje možete pogledati školski list ISKRA 57>>>

Pogledaj foto galeriju>>>

 

Prvo školsko takmičenje frizera

El. pošta Štampa PDF

frizeri1slika 1U nedjelju, 13. marta održano je Prvo školsko takmičenje frizera u saradnji sa DOO „Frizerski saloni“ .

Takmičeli su se učenici prvog i drugog razreda a najbolji su bili:

Prvo mjesto: Keranović Stefanija, IIf

Drugo mjesto: Rakočević Milica, IIf

Treće mjesto: Zec Jelena, IIf

Četvrto mjesto: Smoljan Stefan, IIf

Peto mjesto Ljubišić Jovan, IIf

Pogledaj foto galeriju>>>

 

Mala fešta od narandže

El. pošta Štampa PDF

slika 128.02.2016. Izložba fotografija na otvorenom, učenika lV razreda gimnazije u sklopu manifestacije "Mala fešta od narandže".

pogledaj foto galeriju>>>

 

Učenici škole na 47. PRAZNIKU MIMOZE

El. pošta Štampa PDF

slika 1Ove godine dobili smo poziv od nevladine organizacije „Maškare“ da učestvujemo u 47. Prazniku mimoze.

Učenici su, zajedno sa profesoricom likovne umjetnosti Ksandrom Popović uspjeli da naprave 4 maske - Marsovci, Vile proljeća, Pantomimičari i Arlekini.

Za sve to je bilo potrebno mnogo truda i požrtvovanosti, no, kada smo vidjeli rezultate našeg rada bili smo veoma ponosni.

Pogledaj foto galeriju>>>

Učešće u prazniku je počelo Abrumima 30. i 31. januara. Naše maske i klovnovi su, ukrašenim kamionom, obilazili grad animirajući stanovnike. Imali smo tri stajališta – kod „Novljanke“, „Gradske kafane“ i na Trgu. Uz pratnju muzike maske su plesale sa građanima pozivajući ih na predstojeća dešavanja. Djelili smo mimozu, pa ste u rukama ili torbama svakog drugog čovjeka mogli vidjeti pupoljke sunčane boje.

Vidjeti osmijehe na licima svih tih ljudi, prosto je mamilo i naše. Uz starogradske pjesme, šalu i ples svi su na trenutak zaboravili da negdje žure i pridružili nam se. Nadam se da će ovo postati tradicija, jer toliko osmijeha odavno nisam vidjela.

Učestvovali smo i na otvaranju, kada je išla povorka. Ponovo su nas iznenadili Novljani jer je većina krenula za nama puštajući da ih ponese novonastala atmosfera u njihovom gradu. Od djece pa do onih najstarijih svi su bili oduševljeni ovim inovacijama.

Ni dva maskenbala nisu mogla proći bez nas. Na prvom, u Institutu, bilo je oko 150 maski i niko nije obraćao pažnju na takmičenje koliko na druženje i zabavu. Događaj je svojim prisustvom i pjesmom uveličala Jelena Tomašević, a Marsovce je istakla kao veoma interesantnu masku. Njene riječi smo potvrdili na maskenbalu u hotelu „Palmon Bay“ osvojivši peto mjesto.

Bićemo učesnici i na trećem maskenbalu, kao i na zatvaranju praznika. Očekujemo da se dobro provedemo, a ko zna, možda osvojimo još nešto.

autor teksta: Marija Lakonić

 

Dan zaljubljenih

El. pošta Štampa PDF

slika 17Bez obzira da li smo zaljubljeni ili ne, Dan zaljubljenih nosi posebnu čar koja struji vazduhom. Kao i svake godine , u našoj školi obilježen je ovaj dan na simboličan način uz muziku,dijeljenje besplatnih zagrljaja i pisanje romantičnih poruka. Volonteri i članovi likovne sekcije, uz pomoć prof.Ksandre Popović, ukrasili su školu mnogobrojnim srcima i postavili panoe koji su do kraja dana bili preplavljeni porukama.

Pogledaj foto galeriju>>>

Autor teksta: Nives Šircelj

 

Polaganje cvijeća na spomen bistu Petra Lubarde

El. pošta Štampa PDF

slika1slika2Povodom godišnjice ysmrti istaknutog slikara Petra Lubarde 13.02.2016. godine učenici članovi likovne sekcije zajedno sa profesoricom Ksandrom popović položili su cvijeće na spomen bistu u starom gradu.

 

Predavanje o Petru Lubardi na Cetinju

El. pošta Štampa PDF

image 108. februara ove godine posjetili smo Cetinje sa ciljem da prisustvujemo predavanju prof.Ljiljane Zeković o Petru Lubardi i njegovom djelu. I ranije smo bili upoznati sa životom i radom ovog velikog crnogorskog umjetnika, ali je bilo pravo uživanje saslušati riječi stručnjaka. Veliko zadovoljstvo nam je pričinio i obilazak Narodnog muzeja u kom se predavanje i održalo. Od, sada već klasičnih, Lubardinih djela, preko savremenih umjetničkih izraza novih crnogorskih umjetnika, do ikone bogorodice Filermose...sve u tom muzeju vrijedno je vidjeti. A nama, mladim umjetničkim izdancima iz Herceg novog, Lubarda i njegova specifičnost u likovnom izrazu, i ove godine služi kao inspiracija.

Pogledaj foto galeriju>>>

Autor teksta: Nađa Jovanović

 

Analiza uspjeha i vladanja na kraju I polugodišta školske 2015/16. godine

El. pošta Štampa PDF

Ovdje možete pogledati analizu uspjeha i vladanja na kraju I polugodišta školske 2015/16. godine za gimnaziju i stručne škole.

 

Seminar povodom Dana zaštite privatnosti

El. pošta Štampa PDF

dan zastite privatnosti1slika 1Povodom 28. januara Dana zaštite privatnosti u organizaciji Škole i Agencije za zaštitu podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore održan je seminar učenicima gimnazije i učeničkog parlamenta.

Pogedaj foto galeriju>>>

 


Strana 10 od 21

Komentari

Posjetioci

Posjeta danas:27
Posjeta juče:103
Posjeta ovog mjeseca:1609
Posjeta ove godine:6850
Posjeta ukupno:85299