JUSMŠ"Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Aktuelnosti

Primavera - festival

El. pošta Štampa PDF

slika 19slika 22Naši učenici, članovi volonterskog kluba i likovne radionice učestvovali su na proljetnom festivalu "Primavera" sa dvije radionice, botaničko crtanje biljaka našeg podneblja i izrada cvjetnih vijenaca od papira. Zabavili smo se i uživali!

Pogledaj foto galeriju>>>

 

Otvori knjigu, otvori svijet

El. pošta Štampa PDF

20160513 slika 120160513 slika 2U čitaonici hercegnovske biblioteke dodjeljene su nagrade  učesnicima literarnog konkursa „Otvori knjigu, otvori svijet“. Ovaj konkurs već sedam godina organizje Gradska biblioteka u saradnji sa Srednjom mješovitom školom „Ivan Goran Kovačić“, povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila.

Ukupno 44 učenika I,II i III razreda pisalo je radove na temu „Svijete, kuda ideš“ ili „Različitosti među ljudima trebamo pretvoriti u izvore bogatstva, a ne u izvore sukoba i nerazumijevanja“.

Prvo mjesto dijele Ksenija Vujadinović Ie (mentor Natalija Bulajić) i Milica Rističević IIg (mentor Ljubomir Ljubisavljević) koje su na ove teme odgovorile poezijom. Jovana Vujnović IIb (mentor Danijela Gudeljević) osvojila je drugo mjesto, dok je treće pripalo Mariji Lakonić.IIIe (mentor Natalija Bulajić)

Zbog velikog broja dobrih radova,školska biblioteka je pohvalila I nagradila: i Anju Tičić IIg, Kristijana Della Porta Ie, Evgeniju Kesse Iv, Adrijanu Lepetić Iv, Andreja Bosanaca Ib  i Teodoru Španjević Ift, koji su dobili pohvale žirija u kome su bili: profesorke Ljiljana Karanović i Natalije Bulajić, profesor Ljubomir Ljubisavljević i školska bibliotekarka Vesna Dragićević.

Nagrađeni učenici pročitali su svoje radove, ostalim učesnicima literarnog konkursa je poklonjen Zbornik Boka koji objavljuje Grdska biblioteka.

 

Izložba "Lubarda kao inspiracija" Porto Montenegro

El. pošta Štampa PDF

slika 9slika 35.maja u Porto Montenegro, postavljena je izložba likovnih radova učenika na temu "Lubarda kao inspiracija". Ove godine sudjelovalo je 6 srednjih škola, Cetinje, Nikšić, Podgorica, Tivat, Danilovgrad i Herceg Novi. Naša učenica, Komar Irina, dobila je specijalnu nagradu za fotografiju "Lebdeći svijet".

Pogledaj foto galeriju>>>

 

IX Državno takmičenja ugostitelja u Budbvi

El. pošta Štampa PDF

20160426 budvaUčenici SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ osvojili su dvije zlatne medalje na nedavno održanom IX Državnom takmičenju iz ugostiteljstva u Budvi.

Učenici srednjih stručnih škola takmičili su se u četiri discipline: Pripremanje jela po meniju, Postavljanje stola – eksponat, Priprema jela pred gostom – flambiranje i Barsko poslovanje.

Učenici Marko Porobić i Dragosav Brajović učenici trećeg i četvrtog razreda smjer tehničari kulinarstva bili su najbolji u disciplini „Pripremanje jela po meniju“. Njihove koleginice Jelena Pavlović i Jelena Đurišić učenice trećeg razreda smjer tehničari usluživanja osvojile su zlatne medalje u disciplini „Postavljanje stola – eksponat“.

Njihovi mentori bili su profesori Jagoš Rosić i Rajko Cimbaljević.

Na takmičenju u Budvi učestvovalo je devet ekipa iz isto toliko škola.

Organizatori takmičenja bili su Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, Ispitni centar i Udruženje šefova kuhinje Crne Gore.

 

Dan knjige

El. pošta Štampa PDF

20160422danknjige120160422danknjige2Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Naime, odluka o obilježavanju dana koji slavi knjige usvojena je na Opšoj konferenciji UNESCO-a koja se održala 23. aprila 1995. godine u Parizu. Cilj ove inicijative je potaknuti na čitanje te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva.
Zašto baš 23.aprila? Sama ideja temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga na dan Svetog Đorđa, koji se obilježava danas. Također, na današnji dan prije 397 godina umro je poznati španski pisac pisac Miguel de Cervantes.
Svjetski dan knjige i autorskih prava nije jedina inicijativa UNESCO-a vezana uz knjige. Naime, organizacija je 1948. godine pokrenula program koji je vezan uz prevođenje te osnovala Index Translationum, bazu prevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja.
Mi danas u školi,u saradnji sa Gradskom bibliotekom i čitaonicom obilježavamo po 7 put, Dan knjige, literarnim konkursom "Otvori knjigu,otvori svijet”. Ispred Gradske biblioteke su prisustvovale gospodje Biljana Ivanović i Jelena Đonović. Odziv djece je bio veliki ,njih 44 je pisalo na teme: "Svijete, kuda ideš"!? i "Različitosti među ljudima trebamo pretvoriti u izvore bogatstva, ne u izvore sukoba i nerazumijevanja".

 

Likovni konkurs "Decenija nezavisnosti – s ponosom slavimo"

El. pošta Štampa PDF

decenijanezavisnostiOdabrani najbolji radovi na Likovnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola pod motom Decenija nezavisnosti – s ponosom slavimo.

Najbolji likovni radovi za osnovce na temu Crna Gora – neugasiva baklja slobode rangirani su na sljedeći način: prvo mjesto Nikoleta Ćorović, učenica VIII razreda JU OŠ “Veljko Drobnjaković” Kotor, drugo mjesto Andrea Mrdović, učenica IX razreda JU OŠ “Vuk Karadžić” Podgorica i treće mjesto Tina Ognjenović, učenica IX razreda JU OŠ “Orjenskibataljon” Herceg Novi i Aleksandra Drašković, učenica V razreda JU OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” Budva.

Najbolji likovni radovi za srednjoškolce na temu Ponosni na prošlost – gledamo u budućnost rangirani su na sljedeći način: prvo mjesto Anna Morris, učenica I razreda JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Herceg Novi, drugo mjesto Dejan Jeremić, učenik III razreda JU SLŠ “Petar Lubarda” Cetinje i treće mjesto Jana Vasiljević, učenica I razreda JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Herceg Novi i Radisav Stijović, učenik II razreda JU SLŠ “Petar Lubarda” Cetinje.

 

Analiza uspjeha i vladanja na kraju III klasifikacionaog perioda školske 2015/16. godine

El. pošta Štampa PDF

Ovdje mođete pogledati analizu uspijeha i vladanja na kraju III klasifikacionog perioda za školsku 2015/16. godinu.

  • Gimnazija

  • Stručne škole

 

Debateri u Bratislavi

El. pošta Štampa PDF

slika 2Od 31. marta do 4. aprila, u Bratislavi je održano svjetsko prvenstvo u debati, Bratislava Schools Debating Competition 2016. Takmičenje je održano po WS (world schools) formatu sa 6 obaveznih debata. Dvije teme su zadate unaprijed i glasile su: 

"Ovaj dom smatra da Zapad treba da uvede sankcije Saudijskoj Arabiji" i 

"Ovaj dom bi zabranio istraživanja koja vode biološkom i tehnološkom unapređenju čovjeka". 

Teme koje su dobijene neposredno pred debatu su:

"Ovaj dom bi zahtijevao da kompanije u upravnim odborima imaju predstavnike zaposlenih"

"Ovaj dom ne bi kažnjavao one koji uništavaju spomenike posvećene diktatorima"

"Ovaj dom smatra da "Ja sam slušao naređenja" je dovoljno za oslobađajuću presudu"

"Ovaj dom smatra da mediji treba da ignorišu ekstremističke političke partije"

Debatni klub naše škole je učestvovao na ovom prestižnom takmičenju sa ekipom u sastavu: Sara Golo IVb, Bojana Pravilović IVb i Rastko Kisjelica IIIb. Trener ekipe je profesor Gojko Đurđević. 

U konkurenciji 38 debatnih klubova iz 20 država svijeta (Rusija, Njemačka, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, SAD, Kuvajt, Turska, Mongolija...) naš tim je zauzeo sjajno 15. mjesto. Treba napomenuti da smo se kao školski tim ravnopravno takmičili sa državnim timovima. Na osnovu plasmana dobili smo poziv za učešće na turniru "Praško proljeće" koji okuplja najbolje srednjoškolske i studentske debatne klubove.

Zahvalnost na finansijskoj i moralnoj podršci dugujemo školi i načelniku sekretarijata za društvene djelatnosti, gospodinu Vladimiru Dželetoviću.

Pogledaj foto galeriju>>>

     


Strana 9 od 21

Komentari

Posjetioci

Posjeta danas:29
Posjeta juče:103
Posjeta ovog mjeseca:1611
Posjeta ove godine:6852
Posjeta ukupno:85301