JUSMŠ"Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Aktuelnosti

Blue Skills Projekat, posjeta škola u Italiji

El. pošta Štampa PDF

slika 10Početkom oktobra u našoj školi, završena je prva faza projekta Blue Skills. Ovaj projekat, pod pokroviteljstvom Evropske Unije, okupio je sve zemlje Jadranskog regiona. Projekat je nastavljen u Valoni, u periodu od 7. do 9. novembra, a završen je konferencijom u Trstu krajem novembra. Cilj projekta je zbližavanje i usklađivanje različitih obrazovnih sistema i sistema stručnog obrazovanja zemalja učesnica, naročito u strateškim sektorima nautičkih i pomorskih tehnologija i turizma, pri čemu je akcenat stavljen na umrežavanje škola i  mobilnost njihovih  učenika i nastavnika.   

Projekat se bavi jednim od najvažnijih aspekata procesa integracije makroregiona. Fokusiran je na međusobno priznavanje vještina i sposobnosti, čime se omogućava efikasno ostvarivanje otvorenog sistema, sa ciljem da se građanima/građankama (mladim ljudima, studentima/studentkinjama, radnicima/radnicama) pruži mogućnost za razvoj ličnih kompetencija i kvalifikacija i time poveća njihova konkurentnost na tržištu rada i socio-ekonomski rast.  U toku projekta , osim studije izvodljivosti, nastao je i katalog kojim su obuhvaćene sve škole koje su učestvovale u ovom projektu, a tiču se sektora turizma i pomorstva. U njemu su opisane  organizovane  studijske posjete područjima u kojima se nalaze škole, kao i privredni subjekti koji su povezani sa sektorom turizma i pomorstva koje je moguce posjetiti. Osim toga, u izradi je i vebsajt koji će umrežiti sve škole učesnice.

Prve studijske posjete, u okviru kojih su predstavnici škola - učesnica projekta imali priliku da obiđu pomorske i turističke škole, bliže se upoznaju  sa njihovim nastavnim sistemima i programima i  razmijene međusobna iskustva i primjere dobre prakse, odvijale su se sredinom novembra u italijanskim regijama Abruzzo i Marche.

Više o ovom projektu možete saznati na linku www.blueskills.eu

pogledaj foto galeriju>>>

 

Međunarodni dan srednjoškolaca

El. pošta Štampa PDF

debata17.11.2016

U četvrtak, 17. Novembara povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca u svečanoj sali školeodržana je debata na temu  „Da li su mladi u Crnoj Gori dovoljno uključeni u proces odlučivanja?“

Na dan kada su, zbog nacističke okupacije, protestovali studenti u Pragu 17. novembra 1939. godine, a potom strijeljani bez prava na suđenje, podsjetila je predsjednica Đačkog parlamenta novske srednje škole Anja Tičić i kazala da i srednjoškolci imaju pravo glasa i treba da se uključe u pitanja koja se tiču njih ali i lokalne zajednice i države

-I mi bismo trebali da budemo aktivni srednjoškolci i da se uključujemo u rad naše škole kao i u rad naše lokalne zajednice. Naša škola je jedna od najaktivnijih u Crnoj Gori i članovi smo Unije srednjoškolaca Crne Gore od njenog osnivanja, a ona radi sa svim školama u našoj državi. Oni će kao i mi obilježiti ovaj dan i organizovati debatu, poručila je Tičić.

Koliko su učenici ove škole aktivni i u vannastavnom radu govori i činjenica da su u velikom broju uključeni u klubove i sekcije kao što su Volonterski centar “Tačka oslonca”, Preduzetnički klub “Art and craft”, likovna, dramska i horska sekcija, MUN i debatni klub, čiji su članovi učestvovali u današnjoj debati na temu “Da li su mladi u Crnoj Gori dovoljno uključeni u proces odlučivanja?”

Mišljenja  su iznijeli predstavnice Vlade Anja Tičić i Milica Rističević i predstavnici opozicije Nikola Jontes i Rastko Kisjelica. Anja i Milica istakle su koliko je važano da mladi budu uključeni u proces odlučivanja u državi ali i u školstvu. U prilog tome navele su činjenicu da pri svakoj političkoj partiji postoji Savjet mladih čija mišljenja uvažavaju starije kolege. Kao najvažniji dokument istakle su donošenje Strategije i Zakona za mlade, ali i postojanje Đačkih i Studentskih parlamenata koji dobro funkcionišu i opravdavaju svrhu postojanja. Nikola i Rastko su istakli da Đački parlament postoji samo formalno i da mladi nemaju stvarnu mogućnost da nešto promjene i izglasaju jer se za sve predloge moraju konsultovati nadležni. Oni su  naveli i da je možda sve dobro zamišljeno u Strategiji, Zakonu i Savjetima mladih ali da to, za sada, nema efekta te konstatovali da se omladina ipak ne nalazi u dobroj poziciji u Crnoj Gori.

Sudije su odlučile da je bolje argumente u današnjoj debati iznijela opozicija. Mladim članovima debatnog kluba, ovo je bila prilika da uvježbaju nastup za neko od narednih takmičenja gdje će pokušati da ostvare još bolji rezultat od prošlogodišnjeg kada su bili petnaesti na takmičenju u Bratislavi.

 

 

Školsko takmičenje iz Engleskog jezika

El. pošta Štampa PDF

engleski10.11.201610. Novembra u 16 časova u Svečanoj sali održano je školsko takmičenje iz Engleskog jezika. Učestvovalo je 35 učenika. Test je trajao 2 sata i sastojao se iz 4 dela: slušanje, citanje, gramatika i pisanje. Prvo mjesto osvojila je Sara Novović učenica Ia odjeljenja, drugi je bio Vido Mandić, IIb a treći Nikola Jontes iz IIIg.

 

Posjeta učenika Radiju Herceg Novi

El. pošta Štampa PDF

posjetaradio1Učenici prvog razreda turističke škole posjetili su Radio Herceg Novi.

Opširnije o posjeti pročitajte na portalu Radija.

 

Raspored posjete učenika naše škole galerijama u gradu

El. pošta Štampa PDF

pikaso-muzicariU našem gradu trenutno su otvorene tri sjajne likovne izložbe:

U Dvorani Park –Pikaso;  u galeriji : “Novi to sam ja”- “Šest velikana i ja” i u galeriji “Josip Bepo Benković” retrospektivna izložba Zorana Bulatovića. Učenici naše škole na osnovu prijedloga školskog tima za kulturu i  saglasnosti nastavničkih vijeća organizovano će posjetit  sve tri izložbe. 

 

Konkurs za upis vanrednih učenika

El. pošta Štampa PDF

ministarstvo prosvjete logoMinistarstvo prosvjete objavilo je Konkurs za upis 1.984 vanrednih učenika u I razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2016/2017. godinu. 

Prijava na Konkurs podnosi se školi najkasnije do 9. novembra 2016. godine. 

Rang lista kandidata za upis u pojedine obrazovne programe biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 14. novembra 2016. godine. 

Na Konkurs se mogu prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i oni treba da dostave: prijavu na Konkurs, svjedočanstvo posljednja tri razreda osnovne škole i kopiju biometrijske lične karte.

Na Konkurs se mogu prijaviti i kandidati koji su završili stručnu školu ili gimnaziju, a za upis im je potrebna prijava na Konkurs, svjedočanstva pojedinih razreda stručne škole odnosno gimnazije i kopija biometrijske lične karte.

Kandidati koji su ranije započeli polaganje ispita ne prijavljuju se na ovaj Konkurs, već se neposredno upisuju u odgovarajući razred radi nastavka obrazovanja u rokovima koje odredi škola.

Tekst Konkursa možete preuzeti OVDJE.

 

Konferencija „Sprovođenje programa Eko-škole u Crnoj Gori”

El. pošta Štampa PDF

ekoskola1Povodom početka implementacije međunarodnog programa Eko-škole, u Zavodu za školstvo je 10. oktobra održana konferencija „Sprovođenje programa Eko-škole u Crnoj Gori“. Učesnicima konferencije su se u pozdravnoj riječi obratili Radovan Popović, v. d. direktora Zavoda za školstvo,  Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama u Ministarstvu prosvjete, Jelena Knežević, rukovoditeljka Odjeljenja za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i priobalnim područjem u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Srna Suder, direktorica REC-Crna Gora i Jelena Vukasović, predsjednica NVO EKOM-Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori.

Učesnici konferencije su imali prilike da o programu međunarodne Eko-škole čuju od direktorice međunarodnog programa Eko-škole iz Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu, Brid Coonely. O sprovođenju programa obrazovanja za održivi razvoj, o tome kako se program Eko-škole sprovodi u regionu, a kako teče priprema implemantacije programa u Crnoj Gori, kao i koji su primjeri dobre prakse sprovođenja programa Eko-škole u regionu govorili su: Mira Vasiljević, REC – kancelarija Crna Gora; Aleksandra Mladenović, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Republika Srbija; Anita Šetić, Udruga Lijepa Naša, Republika Hrvatska; Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo; Dragica Božilović, Predškolska ustanova „Galeb”, Šetonje, Petrovac na Mlavi; Ana Ćapin, Osnovna škola Cavtat; Marina Drndarski, OŠ „Drinka Pavlović”, Beograd; Jagoda Petrović Ukaj, Geodetska tehnička škola, Beograd.

Za sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole se po pozivu Zavoda za školstvo prijavilo 34 obrazovne institucije – vrtići, osnovne škole, gimnazije i srednje stručne škole. Predstavnicima škola su na konferenciji uručeni materijali potrebni za početak sprovođenja ovog programa.

 

Prezentacije:

Foundation for Enviornmental Education, Bríd Conneely, direktorica međunarodnog programa Eko-škole

Sprovođenje programa Obrazovanje za odrzivi razvoj, Mira Vasiljević, REC - Crna Gora

Eko –škole u Crnoj Gori, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo

Osnovna škola Cavtat, Eko - škola, Ana Ćapin, dipl. učiteljica RN 

 

Vodic - Obuka nastavnika kod poslodavaca

El. pošta Štampa PDF

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo prosvjete je pripremila Vodič kroz kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na obuku nastavnika kod poslodavaca. 
Tokom realizacije ovog projekta ukupno 20 nastavnika praktične nastave iz 5 stručnih škola je pohađalo dvonedjeljnu obuku kod poslodavca, u maju i septembru ove godine. U pripremljenom Vodiču se pored faza razvoja nastavnika, različitih oblika KPR-a u Crnoj Gori, mogu naći i iskustva nastavnika s održanih obuka, kao i preporuke za dalje unapređenje saradnje stručnih škola i poslodavaca. 
Ovaj Vodič je dio projekta “Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori” koji je finansijski podržan od strane Evropske fondacije za obuku, a realizuje ga Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i Privrednom komorom Crne Gore.

Vodič možete preuzeti OVDJE

 

Blue SKILLS – međunarodni seminar u našoj školi

El. pošta Štampa PDF

bluskills1Međunarodni, trodnevni seminar u okviru projekta BLUE SKILLS realizovan je u našoj školi. Seminar je otvorio v.d. direktora Zavoda za školstvo, Radovan Popović. U svom obraćanju direktor Zavoda posebno je naglasio značaj stvaranja adekvatnih uslova za mobilnost učenika kroz različite programe razmjene, što je od suštinskog značaja za integrisanje obrazovnih sistema u EU. On je takođe naveo da mobilnost učenika i nastavnika predstavlja jedan od dugoročnih ciljeva našeg obrazovanja, kao i da je u narednom periodu potrebno raditi na praćenju učenika koji se obrazuju u drugim zemljama i popularisanju programa razmjene učenika, kao i na poboljšanju dostupnosti informacija o mogućnostima za razmjenu, programima razmjene i njihovom značaju.

Tokom tri dana radilo se na razvijanju mehanizama za integraciju obrazovnih sistema u Jadranskoj regiji kroz usklađivanje različitih obrazovnih programa i sistema stručnog obrazovanja, naročito u pogledu mehanizama za priznavanje vještina za jačanje konkurentnosti obrazovnih programa.

Napravljen je nacrt studije izvodljivosti o usklađivanju sistema opšteg i stručnog obrazovanja u Jadransko-jonskom makroregionu. Nacrt podrazumijeva okvir za priznavanje ključnih kompetencija, katalog obrazovnih programa, mehanizme za proširenje postojeće mreže škola, kao i prenošenje dobrih praksi i rezultata iz prethodnih projekata.

Seminar je realizovan kroz plenarna predavanja i radionice. Za učesnike je organizovana i studijska posjeta Pomorskoj školi u Kotoru i obilazak Starog grada, Kotor.

Seminaru je prisustvovali nastavnici/nastavnice iz Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, Srednje pomorske škole iz Kotora, Pomorske škole „Leone Acciaiuoli” Ortona – Province of Chieti i Turističke škole „Filippo De Cecco” Pescara iz Abruzzo regije, pomorske škole „Polo 3” Fano, i „Volterra Elia” – Ancona turističke škole „Raffaello” i „A. Panzini” Senigallia iz Marche regiona, kao i predstavnici Centra za stručno obrazovanje iz Vlore, turističke i pomorske škole iz Zadra, turističke škole iz Jablanice. 
Seminaru su prisutvovali partneri na projektu INFORMEST – Regionalana razvojna agencija (IT), Region Abruco – odjeljenje za predsjedništvo i odnose sa Evropom (IT), Marche Region – Odjeljenje za produktivne aktivnosti, zapošljavanje, turizam, kulturu i internacionalizaciju (IT), Zavod za školstvo (MNE), Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (BiH), Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA (HR), Lokalna ekonomsko-razvojna agencija AULEDA (AL), obrazovni eksperti i ekspertice i projektni tim Zavoda za školstvo.

 

Europass

El. pošta Štampa PDF

europass

Ministarstvo prosvjete Crne Gore postalo Nacionalni centar za Europass inicijativu.

 Glavni zadaci Nacionalnog Europass centra - NEC Crna Gora jesu  implementacija, koordinacija i promocija Europass inicijative. Njihov rad usklađuje Evropska komisija, a u sprovođenje svih segmenata inicijative aktivno je uključen i Evropski centar za razvoj stručnog obrazovanja (Cedefop). Glavni ciljevi nacionalnog Europass centra u Crnoj Gori su podsticanje mobilnosti i cjeloživotnog učenja kod  građana Crne Gore zahvaljujući dokumentima osmišljenima u okviru inicijative Europass. 

  • Europass biografija – CV, 
  • Europass jezički pasoš,
  • Europass mobilnost,
  • Europass dodatak diplomi i
  • Europass dodatak diplomi/sertifikatu

 Europass dokumenti dostupni su u elektronskom obliku svim potencijalnim korisnicima u Crnoj Gori na stranici Nacionalnog Europass centra Crne Gore, www.europasscrnagora.me

 

Katalog stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2016/17.godinu

El. pošta Štampa PDF

Centar za stručno obrazovanje Crne gore objavio je Katalog programa za stručno usavršavanje nastavnika za školsku 2016/17.godinu.

 


Strana 6 od 21

Komentari

Posjetioci

Posjeta danas:27
Posjeta juče:103
Posjeta ovog mjeseca:1609
Posjeta ove godine:6850
Posjeta ukupno:85299